Boek

“De enige uitweg is de weg naar binnen”

Levensverhaal over geloof, seksualiteit en autisme.

Waarom heb ik dit boek geschreven en wat wil ik er mee bereiken? Ik wil een bijdrage leveren aan openheid over de grote thema’s in mijn levensverhaal die maatschappelijk actueel zijn. Kindermishandeling binnen een gezin met gelovige ouders, incest door een oom, autisme bij een partner en kinderen en het effect wat dat op mij heeft gehad.

Vanuit mijn praktijk ondersteun ik ouders van kinderen met autisme en (ex)partners van mensen met autisme. Al een aantal jaren vond ik het opvallend dat deze ouders en (ex) partners op gezondheidsgebied en opvoedingsachtergrond vaak dezelfde kenmerken hebben. Ik bleek niet de enige te zijn die dit opvallend vond.

Maxine C. Aston, een Britse relatieconsulent voor mensen met autisme, is dit in haar praktijk dieper uit gaan vragen. Zij heeft het gemis aan emotionele wederkerigheid een naam gegeven: Cassandra affective deprivation disorder (CADD). In haar boek ‘Werken aan je Asperger relatie’ (uitgeverij Nieuwezijds), beschrijft zij de symptomen van CADD op de gebieden emotionele gezondheid, psychische gezondheid en lichamelijke gezondheid.

Na een huwelijk van 15 jaar was ik emotioneel ‘op’. De balans was weg. Niemand geloofde mij wanneer ik mijn twijfels uitsprak over de ontwikkeling van mijn kinderen. Sterker nog, in ons gezin was ik de enige uitzondering. Pas nadat mijn beide dochters gediagnosticeerd werden met autisme, en mijn ex-man de kenmerken bij zichzelf ging herkennen, kwam er voor mij een opening om terug te blikken.

Boek ontvangen

Het boek kan besteld worden bij Mentionem. Dit kan telefonisch of per e-mail. U krijgt het rekeningnummer door of kunt een factuur ontvangen. Wanneer wij uw betaling van € 15,00 (€ 12,50 + € 2,50 verzendkosten) hebben ontvangen wordt het boek per post verzonden naar het door u opgegeven adres. De verzendkosten gelden voor een adres in Nederland.

ISBN 978-90-820903-0-7

Lezing

U kunt contact met mij opnemen voor een lezing over het boek. In een lezing besteed ik aandacht aan mijn persoonlijke ervaringen, de rol van moeders naar kinderen met autisme. Ik wil professionals die werken in de contextuele hulpverlening aan gezinnen waarin autisme speelt, bewust maken van patronen die er kunnen zijn. De lezing kan o.a. geschikt zijn voor scholen, gespreksgroepen voor (ex) partners van mensen met autisme, zorgprofessionals. Een lezing is altijd maatwerk en gaat uit van uw vraag.